Els sistemes de control

De El raconet d'en Jordi

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els nostres PICAXE mostren totes les seves possibilitats en els sistemes de control. Si bé la robòtica és la branca més coneguda i espectacular, no hem de menysprear altres aplicacions com ara el control de transit o la pressa de dades.

Controladors, sensors i actuadors.

El nostre PICAXE actua com a controlador, es a dir, com a cervell del nostre sistema.

Les entrades i sortides permeten connectar els sensors i actuadors al nostre PIC.

D'aquesta manera comunicar-se amb el món i l'usuari.

Recordem que hi ha dos tipus de senyals, els analògics i els digitals. Segons aquesta tipologia canviarà la forma de connexió dels dispositius, així com la pota del PIC a la qual s’han de connectar.

Hi ha sensors i actuadors molt sofisticats, amb un preu molt interessant, i alhora molt fàcils d’emprar. Els fabricants contínuament aporten innovacions en les prestacions i en la reducció de costos. Projectes que abans semblaven impossibles de fer, per complexitat o pel seu cost, avui en dia es poden resoldre de forma molt senzilla, si escollim adequadament els components.

Sistemes amb llaç obert i sistemes amb llaç tancat.

Quan el controlador, en el nostre cas el PICAXE, examina les dades dels sensors i modifica el seu comportament en conseqüència, parlem d'un sistema en llaç tancat. Si, en canvi, la lectura d'aquests sensors no modifiquen el seu comportament, parlem de llaç obert.

Una rentadora o un forn microones, en els quals únicament llegim els sensors abans d'engegar el sistema (per determinar la durada o el tipus de programa a realitzar) i una vegada engegat el sistema funciona de forma lineal sense tenir en compte noves lectures dels sensors son exemples de sistemes amb llaç obert.

En canvi, un sistema de regulació de temperatura, o un robot que segueix una línia negra al terra són exemples de sistemes en llaç tancat, on contínuament la lectura dels sensors modifiquen el curs del programa.

Diagrames de blocs

Una primera aproximació al disseny del nostre sistema és el diagrama de blocs.

En ell identifiquem les entrades i sortides, la qual cosa ens permetrà estudiar la viabilitat del projecte i ens facilitarà la tasca de connectar els diferents components al nostre PICAXE.

Veiem un exemple senzill: una alarma de temperatura que encengui un LED de color verd si la temperatura està per sota de 35°C i un de color vermell si la supera. A més de fer sonar un brunzidor quan la temperatura estigui per sobre d'aquest valor.Tornar a l'índex