R+D amb microcontroladors PICAXE

De El raconet d'en Jordi

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Introducció

Amb aquests xips es poden realitzar treballs de recerca al batxillerat que fa pocs anys només eren assolibles com a projectes de fi de carrera. Veiem alguns exemples de treballs que he tingut el plaer de tutoritzar.

Estació meteorològica

En aquest treball de recerca de batxillerat (2005- 2006), l'alumne Carles Araguz va dissenyat i construir una estació meteorològica basada en un PICAXE-28X i que utilitza el protocol I2C.

L'estació es portàtil i disposa de sensors de temperatura, pressió i humitat, així com de sortides programables. Disposa també d'un display LCD i d'un teclat, així com d'un rellotge en temps real, coprocesador matemàtic amb coma flotant i memòria EEPROM.

Aquest treball va rebre un premi CIRIT l'any 2006.

Imatge:Araguz.pdf

Control de temperatura de platines de microscopi

En aquest treball de recerca del batxillerat (2004-2005) l'alumne Mark Tamaño va dissenyar i construir un sistema amb displays de 7 segments, refrigerador per efecte Peltier i calefactor per efecte Joule controlat per un PICAXE-28X.

Imatge:Mark.pdf

Electromedicina econòmica

L'alumna Patricia Olmos va realitzar aquest treball de recerca del batxillerat (2004-2005) dissenyant i construint un holter que enregistrava en memòria EEPROM les pulsacions del pacient i enregistrava el ritme cardíac durant uns minuts quan el pacient premia un botó.

Es tracta d'un projecte de baix cost orientat al tercer món.


Imatge:PatriciaOlmos.pdf

Registrador de navegació per a bicicletes

L'alumne Dennis Tamaño va realitzar aquest treball de recerca sobre una caixa negra per bicicletes. Recordo que en el transcurs del projecte va sortir a la premsa la notícia d'una col·lisió d'un cotxe amb un ciclista en el que no es podia culpar al conductor per manca de testimonis. Aleshores ens vam adonar de la utilitat real d'aquest disseny.

Imatge:Dennistamanyo.pdf

Control d'accessos per a centres educatius

L'alumna Laia Piñol va dissenyar aquest sistema per evitar les despeses, incomoditats i problemes d'utilitzar claus a l'Institut. Utilitza un comandament a distància infraroig (en quella època cada professor portava una PDA Palm per passar llista que podia fer aquest servei) per activar un porter electrònic a la porta de l'aula. També havia dissenyat un sistema d'autorització i registre centralitzat.

Imatge:Laiapinyol.pdf


Telemetria amb PICAXE

Fins a quina alçada arriba un globus? I un Coet de festa major? A partir d'aquestes preguntes l'alumna Adriana Fernández va dissenyar un sistema petit i lleuger per prendre dades i enviar-les via radiofreqüència.

Imatge:Adriana.pdf

Instrumentació electrònica amb microcontroladors PICAXE

Ens vam assabentar massa tard del concurs amb motiu de la celebració de l'aniversari del Centre Nacional de Microelectrònica. De totes formes, en un parell de setmanes els meus alumnes de Tecnologia Industrial II van dissenyar i construir aquest projecte. Parteix del requeriment que els vaig donar:

"Utilitzant un microcontrolador picaxe-08M, voldria un instrument barat i versàtil pel taller de tecnologia. Per una banda el sistema tindria una zona d'experimentació, placa de prototips, alimentat amb un voltatge estabilitzat a 5,00V. El microcontrolador picaxe hauria de fer les funcions de voltímetre digital enviant les dades per interfície RS-232 a l'ordinador. A més a més, amb un commutador, he de poder escollir entre una generació PWM o un voltatge de senyal quadrada generats pel mateix picaxe-08M. Amb un potenciòmetre he de poder controlar en el primer cas el cicle de treball, i el període en el segon cas”.

Van aconseguir fer operatiu el projecte, però el breu termini no va deixar temps per documentar el projecte com cal ni per dissenyar i comprovar algunes pràctiques útils pel batxillerat.

Aquí veieu la seva aplicació a l'estudi de la càrrega i descàrrega d'un condensador:

Robot per a un Museu

Com funcionen els robots rastrejadors? I els seguidors de llum? I d'altres robots? L'alumne Sergi Juan va dissenyar i construir un robot multifuncional basat en el PICAXE-40X2. Fins i tot es pot connectar inalàmbricament amb un portàtil amb servidor web per interactuar i coordinar explicacions en vídeo.

Aquest treball va rebre un premi CIRIT l'any 2011.

Imatge:SergiJuan.pdf

Central Solar Fotovoltaica Autònoma

Uns alumnes de 2n de Batxillerat, a les matèries de Tecnologia Industrial II i d'Electrotècnia (tutoritzats pel professor d'aquesta matèria, J.A. Francés, i jo mateix, que donava la TI2), van dissenyar i construir una central solar controlada per un PICAXE-18X, dintre d'un projecte més ambiciós de domòtica sostenible amb coordinació amb alumnes de 3r i 4t d'ESO (una de les nombroses i meravelloses idees didàctiques del meu col·lega J.A. Francés)

Aquest treball va rebre un premi CIRIT l'any 2011.

Imatge:CSFVA.pdf


Tornar a l'índex